مصرف دهانشویه

از چه سنی مصرف دهان شویه توصیه می شود؟

براساس رفرنس های مختلف بین سنین 6 تا 8 سال و با توجه به اینکه کودک تا چه حدی می تواند مایع دهانشویه را کنترل کند، بچرخاند و قورت ندهد بین کودکان مختلف متفاوت است.

فلوراید اگر به صورت سیستمیک مثل قطره، قرص و یا مقدار کمی که در آب شرب وجود دارد مصرف شود، باعث سیستم جذب و گردش خون می شود و قبل از رویش دندان ها هم در ساختار دندان هم اثر دارد.

عمده تاثیر و اهمیت فلوراید بعد از رویش دندان هاست و زمانی که دندان به صورت موضعی در معرض فلوراید (در قالب خمیردندان، دهانشویه، ژل وارنیش و...) قرار می گیرد.

به چه صورت و چه روش هایی باید از فلوراید استفاده کرد؟

ما زمانی می توانیم بیش ترین فایده را از فلوراید ببریم که به چند صورت از مواد حاوی فلوراید استفاده کنیم: استفاده از خمیر دندان ها و دهان شویه های حاوی فلوراید در خانه یا مدرسه به همراه کاربرد ژل ها یا سایر مواد حاوی فلوراید در مطب های دندان پزشکی به طور هم زمان بیش ترین اثر را خواهد داشت.

دهان شویه های حاوی فلوراید برای کودکان با چه غلظت هایی در بازار وجود دارد؟

دو جور دهان شویه داریم ؛ یکی از آنها هفتگی و نوع دیگر روزانه استفاده می شود. دهان شویه هفتگی غلظت ۲ درصد دارد که ۵ سی سی آن را یک دقیقه کودک در دهان می چرخاند و تا نیم ساعت هم نباید خوراکی خورده شود. ما یک دهان شویه روزانه داریم که غلظت آن ۵ درصد است و روزانه آن استفاده می شود.

از کجا بفهمیم دندان های ما چقدر نیاز به استفاده از دهانشویه دارند؟

کسانی که پوسیدگی دندان‌هایشان به‌ کندی پیشرفت می‌کند هفته‌ای یک‌بار، از دهان‌شویه فلوراید استفاده کنند ولی اگر پوسیدگی دندان‌ها پیشرفت سریعی دارد توصیه می‌شود باید یک‌شب در میان از دهان‌شویه استفاده کنید.

عوارض جانبی استفاده از دهانشویه

مصرف درازمدت دهان‌شویه‌های حاوی آب‌اکسیژنه موجب تحریک بافت نرم، از دست رفتن کلسیم سطوح دندان‌ها و رویش موهای سیاه‌روی زبان می‌شود. اگر از دوز غیرمجاز استفاده شود؛ تهوع، استفراغ، دردهای شکمی، تنگی نفس و اختلال هوشیاری از عوارض بلع اتفاقی کلرهگزیدین و استیل پیریدینیوم است که با مشاهده این علائم باید بلافاصله با مرکز فوریت پزشکی تماس گرفت.

تا چه سنی باید از فلوراید استفاده کرد؟

محدودیت سنی خاصی در این رابطه وجود ندارد. استفاده موضعی از مواد حاوی فلوراید چه در خانه و چه در مطب برای تمام کودکان و نوجوانان توصیه می شود. حتی استفاده از مواد مختلف حاوی فلوراید برای بزرگسالان نیز خالی از فایده نیست.

آیا استفاده از دهانشویه معطر عوارضی دارد؟

ممکن است والدین بدون تجویز  متخصص دندانپزشکی کودک و نوجوان، برای کودک خود دهانشویه های معطر خریداری کرده تا دهان آنان را خوشبو کنند. این نوع دهانشویه ها قابل استفاده برای کودکان نیست و ممکن است به مینای دندان آنها آسیب وارد کند. برای خوشبو کردن دهان کودک باید از دهانشویه های خانگی استفاده کرد. برای این کار میتوانید مقدار کمی نمک را در آب حل و به آن نعنا اضافه کرده تا کودک از آن استفاده نماید.

استفاده از دهانشویه های ضدعفونی کننده چطور؟

دندانپزشک خوب حتی برای بزرگسالان، استفاده طولانی مدت از دهانشویه ضدعفونی کننده را توصیه نمی کند. این نوع دهانشویه ها قابلیت حذف باکتری ها را دارند اما موجب از بین بردن باکتری های مفید دهان نیز میشوند و زمینه بهتری را برای رشد میکروب ها ایجاد میکنند. کودکان به دلیل داشتن دندان های حساس تر، نباید از این نوع دهانشویه ها استفاده نمایند چرا که به مینای دندان آنها آسیب های جدی وارد میشود. این نوع دهانشویه ممکن است فلور میکروبی طبیعی دهان کودک را تحت ‌تاثیر قرار ‌دهند و باکتری‌های مفید و بی‌تاثیر در پوسیدگی را هم از بین ببرند. کودکانی که دندانهای شیری آنها تازه روییده است، میتوانند از طریق مسواک دندانهای خود را تمیز کنند و به دهانشویه نیاز ندارند.

بازگشت به لیست مقالات
 کلینیک و مطب دندانپزشکی دکتر طناز احدیان ،  dr. tannaz ahadian clinic dental studio ،کامپوزیت و لمینیت دندان، بلیچینگ، جرم گیری، خدمات دندانپزشکی شمال و شمال غرب تهران، زعفرانیه، مقدس اردبیلی